Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 11 odpovědí.


16.12.2020 (17:05:28) K # IP X
loučák:
Zdarec, chybí mi inspirace. Bastlím, teda tomu se nedá říkat bastlení, spíš dávám dokupy moduly na zesilovač 2x80W, čínský Dčkový moduly, určitě to znáte a jestli přežijou silvestra, tak bych je rád dal na zátěž, 80W nevěřím ani omylem. Tuhle cestu volím kvůli časové tísni, ale i tak tomu chci dát trochu kultury. Sestava čínskej step-up a Dčkovej konec bude napájena z běžícího auta. Ne že by to snad mělo na tenhle výkon běžet, ale i tak to vychází na cca 15A při 12V a příjde mi mohem lepší, když je na bedně konektor a až do něj se strčí protikus s dvojlinkou taženou do zapalovače. Jakej konektor byste navrhovali? Napadají mě dva šrouby a křídlovka, na konec dvojlinky nalisovat očka, ale jestli vás napadá něco více blbuvzdorného co neshoří, když na to spadnou např. klíče? Budu rád.
PS, že to na venkovní akci pro pár lidí stačí mám vyzkoušeno, s menším čínským modulem, co fakt uměl na zátěži trvale 2x12W rms a bednama s citlivostí 89dB prostě stačí, nejsme nároční
16.12.2020 (19:03:18)  # IP X
loučák:
Nebo ať se s tím nemusím měřit, máte někdo zkušenosti s TDA7498? Jasný, záleží jak je použitý a jestli jsem schopen odvést teplo. Řekněme že jo, dosáhne katalogových hodnot?
16.12.2020 (19:14:39)  # IP X
antibalda obalka (web) :
ad konektory ->
Kup nějaký průmyslový šroubovací konektory z TME. Nějakou vícepinovou M12 a piny spojit paralelně. Bude to blbuvzdorné a vydrží to.
16.12.2020 (20:34:33)  # IP X
loučák:
diky za tip, to mě nenapadlo. Co třeba tohle, má někdo zkušenosti? Záměna se síťovými spotřebiči nemožná, nikdo jinej než já to nebude používat. https://www.tme.eu/cz/details/ca3ld/konektory-ca/hirsch...
17.12.2020 (01:48:55)  # IP X
VroutekB:
Na takovou howadinu máš dát dvě velký metrasvorky a né konektor od Hiršmana - to by se Hiršmann hluboce urazil.
PS: Ten modul, kterej sis asi vybral, stojí za vyliž. Nedávno někdo tu tragédii myslim řešil na eevblogu. (taky to bylo nějaké TDA s integrovaným boostem z 12V).
Jinak, kouknutím do speku TDA7498 je zjevné, že je to chatrné jak domeček z karet, protože to neni ani specifikované pro 4 ohm zátěž.
Takže až ten prasáckej modul potká nějaký prasácký reprobedny s ještě prasáčtějšíma vyhybkama, s nedefinovaným impedančním minimem, tak to zhoří jak fagule.
Nevim na co to chceš, ale tak pro mě za mě...
17.12.2020 (04:56:40)  # IP X
loučák:
Tak bacha, nahodou zrovna ty bedny od Hitachi nebudou úplný sračky, snad. Jen jsou bohužel 4R. Jo, slepě jsem věřil stránkám Hadexu, kterej u toho modulu uvádí 4-8R, aby to při aktualní vytíženosti pošty došlo. Projet datasheet mě napadlo až moc pozdě a taky jsem čuměl, že se tam o 4R vůbec nepíše. Holt tohle nebude správná kombinace, na druhou stranu, na občasné akce tohoto typu, kdy je dostupný zdroj jen běžící auto nebo baterky od Makity se těžko hledá levnější funkční řešení. Když zhoří, mrknu se po jiným modulu.
Za mě je to jediný řešení a teď už jiný nestíhám, ale do budoucna, jak jinak bys krmil dvě 80W bedny z autobaterky? Aby to taky bylo přenosný jednomužně.
Dlouho se mi tu válí pár TDA7293 a z těch bych si hrozně rád něco na doma postavil, ale teď reálně hrozí, že zjistim ten fakt, že tohle prostě stačí a budou se tady válet dál.
17.12.2020 (05:04:59)  # IP X
loučák:
Mimochodem, ten modul step up měniče je taky vtipnej. Je hezký, jak je chladič komplet izolovanej od polovodičů, už není ale tak hezký, jak je řešenej přítlak. Normálně hovadsky pomocí DPS, pod níž jsou na těsno do pravýho úhle zlomený polovodiče a která je ještě za mě docela velkej kus od těch polovodičů prošroubovaná skrz a stažená k chladiči, samože zkroucená jak paragraf přes ten MOSFET a diody. Jinak na číňana moc hezkej zdroj, člověk by mu aj věřil těch 15A, masivní velkej chladič a polovodiče, hlavní MOSFET dokonce v TO 247, jen tímhle to totálně zabíjí a nechápu koho to mohlo napadnout
17.12.2020 (10:59:16)  # IP X
VroutekB:
Jestli chceš něco přenosnýho a jak tě vidím, vůbec se ti nechce to dělat pořádně, tak sis měl ježíškovi napsat o nějakej ghettoblaster třeba od Lamaxu, nebo podobných. **02
17.12.2020 (12:23:01)  # IP X
loučák:
Tak to zase ne, ATXová krabička s přilepenou baterkou od Makity má svoje kouzlo, které dokresluje atmosféru akce **02 Navíc kdyby šel okolo nějaký audiofil, možná by ocenil aspoň ty bedny když už nic, třeba že to nemá tak brutálně vyhnanou charakteristiku, aby to mělo hlavně basy pičo voe, což není to co hedám.
A ne že by se mi nechtělo, třeba aj jo, ale postrádám potřebné zkušenosti a přehled o danné problematice. Jako že bych něco Dčkovýho ubastlil sám, to leda s nějakým TDAčkem a katalogovým layoutem a kdyby už to mělo za něco stát, tak končím zase u toho, že ty Dčkový integrovaný konce, co už za něco stojej, jsou zase na symetrické napájení, což znamená návrh symetrického spínaného zdroje. Možná, bych se mohl inspirovat ve starejch autozesilovačích, tam myslím býval zdroj za 12V na 35V symetrických s TL494, ale návrh zdrojů není moje silná stránka, než se dostanu se spolehlivému kusu, shoří hodně křemíku. A ne že by to bylo špatně, možná si to někdy rád postavím.
17.12.2020 (15:33:51)  # IP X
VroutekB:
Akce? Jaké akce? Přehlídka kdo zbastlí větší příšernost? **02
A nesouhlasím s tím, že slušný konce jsou jen na symetrický napětí. Můstkový konce maji dokonce i svý jistý výhody.
Jen si vyber prostě raději nějaké jiné Dčko, které je specifikované aspoň pro 4R zátěž.
17.12.2020 (15:34:39)  # IP X
VroutekB:
Jinak, tuhlento TDA7498 bude do 4 ohmů hrát samozřejmě taky, ale sniž adekvátně napájecí napětí.
17.12.2020 (19:05:23)  # IP X
loučák:
Máš recht, takovej TDF8599 vypadá hodně použitelně, a kdybych aspoň k těm modulům četl něco víc, tak byl na vyběr s 2x TPA3116, kterej by mnohem lépe a dokonce i levněji vyhověl mojim požadavkům. Zamrzí, když člověk zjistí, že i to vydrátování modulů co dělaj kuchařky v ABBčku se mu vlastně moc nepovedlo a možná mu to shoří.
Jo, snížím napětí. Nejraději bych to nechal běžet hodinu do zátěže a měřil oteplení a postupně zvyšoval výkon, abych mohl vhodně nastavit nějaké hranice, akorát jsem zase pujčil 50W zátěž, tak to holt budu měřit prstem za ostreho provozu
Přezdívka:
Heslo:
Text: