Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 5 odpovědí.


8.11.2017 (21:38:47) K # IP X
Jimmy:
Dostal jsem za úkol navrhnout nějaké rozumné řešení připojení 3f centrály k RD coby náhradního zdroje. Použil bych přepínač sítí přímo k tomu určený, někam ven z domu 3f vývod (vidlici) a vše by se ještě ofiko hlásilo na ČEZ. Je na to vybraná 3f centrála 5,5kVA. A já v tom vidím hned jeden problém. Na té centrále poběží domácnost nikoliv nějaké 3f spotřebiče (pouze jedna 3f zásuvka k dispozici v celém objektu). A já se obávám toho, že při nesouměrném zatížení se to centrále nebude příliš líbit a na nejmíň zatížený fázi vylítne napětí hodně vysoko.
Bude tohle nějak spolehlivě dlouhodobě řešit přepěťovka? A co s tím nesouměrným zatížením? Ta centrála by tím asi dostávala poměrně na prdel. Myslím si, že bude i nějaký předepsaný max odběr na fázi, pokud nezatěžuji souměrně. **35
9.11.2017 (13:34:27)  # IP X
richard obalka :
Řešení je rozházet v rozvaděči jističe tak, aby zatížení bylo +- souměrné, malá nesouměrnost vadit nebude.
Přepěťovka, pokud myslíš varistor, tohle určitě řešit nebude.
Na ČEZ to podle mě hlásit nemusíš, není důvod.
9.11.2017 (16:08:41)  # IP X
Jimmy:
Důvod právě je. Kdybych to nějak zbastlil a neměl tam ten přepínač sítí a dostalo se jim to na vypnuté vedení, mohl by být hned průšvih. Oni chtějí přesně vědět, jak to bude realizováno a mají na to určité nároky.
Ono rozvržení samozřejmě +/- mezi fáze rovnoměrné je. Problém je, že je to velký dům a já přeci nijak neovlivním, kde budou zrovna co dělat a jaké spotřebiče budou mít zapnuté. Chtěl bych to mít co nejblbovzdornější.
Nabídl jsem použití 1f silné centrály, která by se použila na všechny tři fáze s tím, že 3f zásuvku na baráku bych vyblokoval. Takové řešení ale nechtějí a navíc centrála už je daná.
9.11.2017 (21:10:04)  # IP X
richard obalka :
Jasně, přepínač sítí je nutnost, proud zpět do sítě od odběratele jít nesmí, ale distributorovi přece může být jedno, jestli si jede odběratel na záložní zdroj, když je výpadek...alespoň u Eon to nijak řešit nemusíme.
Jinak instaloval jsem několik 5-12kVA centrál (SDMO, Heron, CAT) a nikdy s nerovnoměrným zatížením fází problém nebyl, a to bylo zatížení např. 3/4/9A, napětí na nejméně zatížené fázi stejně nepřekročilo nějaké slušné meze...
9.11.2017 (21:38:19)  # IP X
Jimmy:
Tu, co tam budu dávat já je od Orlíku s motorem Honda tedy údajně. Přesně takovou dělá i ten Heron. Jestli je to opravdu Honda a nebo okopčená čínská Honda těžko říct. Tak snad jsou moje obavy přehnané a centrála si s tím poradí. https://www.zahrada-naradi.cz/elektrocentrala-spg-6500-...
Osazoval jsi rozvaděč krom toho přepínače k tomuto účelu ještě něčím jiným? Já tam určitě dám ještě nějakou akustickou/světelnou signalizaci, že síť už jede a dál mě nenapadá, co pro to víc udělat.
9.11.2017 (22:57:53)  # IP X
richard obalka :
My jsme hlavně využili kontaktu na přepínači a zavedli jej jako DI do ŘS, aby o tom věděl dispečer (nemontovali jsme to do domácností). Jinak ten přepínač (jmenovalo se to VERSO, výrobce už nevím) je hlučný dost**02 Hlavně měl taky kontakt, který se sepnul, pokud vypadlo napájení I (síť) a tím nastartoval dieselagregát. Až naběhl diesel (vstup 2 do přepínače) tak přepínač přepnul, pokud se zpět objevila síť po dobu min. 3 minut, tak se zas přepnul na síť a odepnul kontakt, diesel se dochladil a vypnul se, nikdo se nemusel o nic starat**01
Přezdívka:
Heslo:
Text: