Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 3 odpovědí.


19.09.2018 (11:23:44) K # IP X
Ceňák obalka :
Zdravím, vyhnojila se mi grafika ve starém ntb Fujitsu-Siemens. Čip ATI mobility radeon 7500. Po startu ve studeném stavu to chvíli běží normálně, ale po chvilce Vindous zcepení a problikne BSOD s chybou ovladače ATI.
V režimu VGA/VESA to ale jede normálně. Používám teď univerzální VESA ovladač VBEMP (https://bearwindows.zcm.com.au/vbemp.htm) a je to naprosto stabilní mnohem rychlejší než vestavěný SVGA ovladač, ale bez pokročilých urychlovacích funkcí.
Teď je v módě péct v troubě cokoliv, co nefunguje, ale než to do ní strčím a dočubím to úplně, se chci zeptat, jestli taková částečná nefunkčnost by opravdu mohla být příznakem studeného spoje, nebo hnije čip?
19.09.2018 (12:29:32)  # IP X
ms-boss obalka (web) :
Já bych teda hádal, že uhnil kus RAMky na tý grafice, přičemž ve VESA režimu se používá titěrnej buffer o pár stránkách, kterej nejspíš nezasahuje do oné pomrvené části. Kdyby ti upad nějakej spoj, tak by to spíš buď fungovalo náhodně a hlavně by to nespadlo nejspíš na BSOD, ale prostě by to vytuhlo a buď by to hodilo na displej nějakej grc nebo černou obrazovku, ale ne korektní BSOD.
20.09.2018 (10:04:43)  # IP X
Ceňák obalka :
Díky za odpověď. Nechám to tak, v podstatě mi to nevadí, 3D na tom neprovozuji a se ztrátou video overlaye se holt nějak smířím.
25.09.2018 (12:18:30)  # IP X
RayeR (web) :
Jo, nektere ty ATIny taky odchazely. Nektere byly reseny jako samostatny BGA modul s videopametma pripajeny na MB. Ono je asi otazka casu, kdy odejdou i dalsi spoje a nepujde ani VESA. Jak poznat, jesi to nahodou neni spoj pri v cipu, asi 100% nejde, BTW ten ovladac VBEMP znam uz dlouho, na starsich OS je to jedina zachrana, kdyz uz neni driver pro novejsi GPU.
Ja bych to asi zkusil opatrne pretavit, osvedcilo se mi pouziti spodniho predehrevu a shora horky vzduch, neni pak treba tak dlouho foukat jako bez predehrevu...
Přezdívka:
Heslo:
Text: