Diskuze - danyk.cz

Vlákno z kategorie: Hlavní diskuze
Celkem 12 odpovědí.


18.03.2013 (14:33:06) K # IP X
RayeR (web) :
Tak jsem konecne dokoncil predelavku svych reprobedynek, k cemuz me zde puvodne inspiroval NaPlech. Ty repra IRB16 se mi zalibily tak, ze jsem dostal chut s nima neco spachat. S vyberem vejskace jsem mel kapanek problem a prvni volba zrovna nebyla nejlepsi, naopak ten druhy typ, s nim jsem max. spokojen. Pokusil jsem se nejak shrnout postupy navrhu simulace a mereni vyhybek a beden tak jak jsem to chronologicky delal, treba to pomuze nekomu dalsimu (podotykam, ze jsem v tomhle dost amater, ze to byla pro me prvni zkusenost, kdyz jsem do navrhu zapojil mereni a SW, kdyz jsem se tim naposled zabyval pred x lety, tak tyhle skvele moznosti nebyly vubec dostupny)...
http://rayer.g6.cz/elektro/repro2p.htm
18.03.2013 (23:36:19)  # IP X
Choze:
Škoda že ses neozval v diskuzi. Válí se mi tady nevyužité výškáče SEAS. Pustil bych to...
Pěkně zpracovaný. Jak daleko od sebe máš středy měničů? Pro dělící frekvenci 2k by měly být od sebe cca 21.5cm. To by tak trochu mohlo souviset s tím problémem s fázováním co tam popisuješ.
18.03.2013 (23:36:38)  # IP X
Choze:
21.5cm vzdálenost středů
19.03.2013 (11:08:24)  # IP X
RayeR (web) :
Uz nevim jesi sem ty vejskace resil i tady kdyz jsem komentoval bedny Naplecha (myslim ze jo), na audiowebu o tom je vlakno a ze zacatku tam nikdo nebyl moc schopen poradit nakou jinou alternativu nez ten Monacor. Ale ta VIFA je rekl bych dost v pohode. Skoda no, seasy by urcite taky nebyly spatny.

Co se tyce vzdalenosti repro, tak sem se dozvedel ze existuje naky moudro, jak maji byt daleko pro urcitou lambda(fd), 5/4? nebo naky takovy divny cislo... Jednak jsem o tom na zacatku nevedel, takze diry uz sem mel hotovy, ale hlavne z duvodu blizkyho poslechu jsem chtel repro dostat co nejbliz k sobe, takze vzdalenost je jen 15cm.
19.03.2013 (11:23:51)  # IP X
Choze:
Ano platí, že středy měničů by měly být umístěny na 5/4 nebo 2/5 vlnové délky dělící frekvence. Na 4/5 je první minimum indexu směrovosti a na 2/5 druhé. Můžeš zkusit posunout fd na cca 1850Hz. Třeba to půjde poznat.
Hele trochu nechápu, jak tam píšeš, že s DPH vyšly ty VIFY na 1444. Vždyť jsi to objednával z Holandska to je uvniř EU. Tam by se DPH platit nemělo, přece to vůbec nejde přes celní odbavení.
19.03.2013 (11:29:15)  # IP X
Choze:
Teda sory 2850Hz. Tím se i posuneš dále od rezonance výškáče. Určitě by to mělo být lepší. A asi bych zkusil použít různou strmost výhybky pro basák 1.řád a pro výškáč 2. řád.
19.03.2013 (16:11:55)  # IP X
RayeR (web) :
Tou dani je mysleno jejich holandska DPH 21%, ta uz je v cene, sem to tam asi ani nemel psat. Proste vysledna cena za 2 repro + posta je (22.36*2+12.5)*25 + naky desatek paypalu.
Ja uz do toho dal vrtat nebudu, naky zvlneni cca +-2 dB mi za to vubec nestoji protoze pokoj mi to rozbije stejne mnohem vic. Nahoru bych s fd urcite nesel, proto sem si prece kupoval nizkorezonancni vejsky. Propust 1 a 2 radu je v tomle pripade malo, skoncil jsem u 2.rad LP pro bas a 3.rad HP pro vejsku, se ukazalo ze 3.rad stoji min soucastek nez kdybych kompenzoval rezonanci vejskace seriovym RLC - ta totiz jinak strmost filtru dost kazi, ale u 3.radu uz je to OK. Naky to zvlneni je rek bych dany tim, ze proste ten stredobas se na vyssich f vlni sam dost divoce, ze by mozna mohl mit i LP 3.radu, ale to by znamenalo dalsi tlumivku a to se mi uz nechtelo.
BTW docela zajimava otazka jesi pouzivat bassreflex nebo ne, ptal jsem se vice erudovanych lidi a kazdy ma na to svuj (protichudny) nazor. Ja sem se (i vzhledem k pomeru stran a nemoznosti vyvest BR dozadu/dospod priklonil k uzavreny konstrukci, driv jsem taky poslouchal spis uzavrenky, u BR mi prislo ze to zvyraznuje urcity f...
19.03.2013 (17:16:24)  # IP X
Choze:
NJ. To byl jen nápad. S tou kompenzací to nebude tak žhavé. 2.řád by stačil, protože jsi výše s dělící frekvencí. Tak ta resonance by byla dále, ale máš pravdu, že ten středobas je trochu nevyrovnaný, ale naštěstí směrem nahoru, takže prvním řádem by se dal vyrovnat. Snad.
BR je od toho aby zvýrazňoval určité f **01. To je jeho funkce. Ale je to věc vkusu. BR zvýrazní nízké basy, kde reprák už nestačí, ale na druhou stranu zvýší strmost poklesu, takže ty ještě nižší jsou ještě tišší.
V audiu je vše o moc velkém kompromisu... To není jako spínaný zdroje. Možná proto mě více začalo bavit spíš spínání, než věčné laborování s uchem...
19.03.2013 (20:42:30)  # IP X
RayeR (web) :
Jj, vim ze to zalezi na naladeni BR, ze tam ani k zadnymu zdvihu dojit nemusi. Ale treba rada studiovejch monitoru BR taky nepouziva, tak k tomu maji asi nejaky duvod, fakt tohle nak objektivne nejsem schopen zhodnotit.
Audio je hodne o kompromisech a zacina to uz tou mistnosti, kolik lidi ma treba spravne tluemno a ma treba na zdi difuzor? Ale top uz bych zabihal nekam uplne jinam :)
19.03.2013 (21:04:31)  # IP X
Choze:
U toho BR jde o to, že uzavřená ozvučnice má dlouhý pokles na basech a ty si řekneš, že bys chtěl ještě trochu tu cháru srovnat, no tak tam dáš BR, ten zvýrázní f kolem jeho rezonance a tím vyrovná cháru, jenže za tou jeho rezonancí to pak nabere druhý řád, nebo třetí? Sakra teď z hlavy nevím.
Studiáky taky nejsou na domácí poslech. Ony jsou dělané tak, abys na tom slyšel chyby. Nevím jak to napsat, ale doma se to poslouchat nedá. Tím nechci obhajovat BR ani ho hanit, jenom zdůrazňuji, že domácí audio je zcela něco jiného než studiovky.
20.03.2013 (02:05:22)  # IP X
RayeR (web) :
S tema charkama BR sem si hral ve WinISD a amplionu, tak vim co to s charkou udela, ale pak seou tu i dalsi efekty kery tyhle programy nenasimulujou. Treba ze u stredobasu bude cast stredu vylizat tou dirou ven taky a tim ovlivnovat charku, proto se ta dira casto smeruje dozadu, coz v mojem pripade nejde kdyz to mam skoro na zdi. Navic pro BR bych potreboval bednu vic hlubokou aby se tam ta roura vesla. (Pri malym prumeru zas hrozi ze rychlost proudeni zvuku bude prilis vysoka a bude to pazvucet). Taky by se mely spravne pouzivat oboustrane zaobleny roury, coz zas komplikuje vypocet ladeni...
20.03.2013 (10:55:04)  # IP X
Choze:
Do BR žádné jiné frekvence nejdou, než ty v okolí jeho rezonance. Žádné středy ti tam nevlezou. BR je pásmová propust a teď nevím jestli 2. nebo 3. řádu. Proto je to kolem fres prudce zkosené.
Do zadní stěny se montují kvůli fázovému posunu signálu.
Zjednodušeně: protože se signál vyzáří dozadu, odrazí se od stěny za ním a otočený se sečte se signálem vyzářeným dopředu. Ve skutečnosti je to samozřejmě složitější. Jako všechno v audiu.
20.03.2013 (11:57:33)  # IP X
RayeR (web) :
Tak jasne ze to je pasmova propust ale taky zalezi s jakym Q/strmosti a jestli je f-char monotonni, coz u tehle veci byt zdaleka nemusi, muze to mit rysy hrebenovyho filtru. V naky diskusi to bylo i objektivne zmereno, ze se z BR ven dostanou i frekvence kolem 1kHz proste se to uplne nevyrusi. U 3-pasem s tim problem neni, protoze, tam to dolni propust basaku reze treba na 200-400Hz zatimco stredobas jede vejs.
Ten fazovy posuv BR se uz deje v samotnym rezonatoru, jinak by prece nefungoval BR s vyvodem na predni stranu. Nevim ze by se jinak pocital BR dopredu a jinak do spodu a jinak dozadu. Navic ta vzdalenost usti BR a predni strany repro je dost mensi jak vlnova dylka basu, takze to zpozdeni na tech nizkych f zadny vyznamny posuv neudela. Takze bych rekl ze to ma spis jine duvody (jako treba to tlumeni parazitnich vyssich f, kere se diky smerovosti uz dopredu nedostanou, zatimco basy sou vsesmerovy).
Přezdívka:
Heslo:
Text: